Levensloopbestending huis Haren

Natuurlijk kunnen blijven wonen

 

De eigenaren van het huis zijn met pensioen en genieten volop van hun hobby’s. Ze realiseren zich wel dat er met toenemende leeftijd sommige dagelijkse dingen lastiger zullen gaan worden. De trap naar de slaapkamers op de verdieping bijvoorbeeld is vrij steil. Vandaar de wens om het huis levensloopbestendig te maken. Levensloopbestendig betekent in hun situatie dat er een slaapkamer en een badkamer op de begane grond moeten komen. De uitbreiding is drempelvrij en zo ruim opgezet dat de ruimten ook voor iemand met een rollator goed te gebruiken zijn.

Bij het huis hoort een prachtige, diepe tuin. De eigenaren houden van de natuur: de tuin is natuurlijk ingericht, met weinig verharding en natuurlijke plantenperken. Daarnaast hebben zij drink- en voederschalen voor vogels en insecten geplaatst. Zij genieten het hele jaar door van de flora en fauna: vanuit een stoeltje in de eerste lentezon, een bankje in de schaduw op een hete zomerdag of beschut voor de herfstwind. Door aan de uitbreiding een overkapping toe te voegen wordt niet alleen de hitte in de zomer buiten de slaapkamer gehouden maar worden ook twee nieuwe zitplekken toegevoegd. De uitbreiding mag het uitzicht vanuit de eetkamer op de tuin uiteraard niet belemmeren. Daarom is de uitbreiding tegen de noordoostelijke perceelgrens aan geplaatst en verspringt de uitbreiding richting de tuin. Om een nog sterkere relatie vanuit het huis met de tuin te leggen is een raam in de nieuwe hal zo geplaatst dat er een zichtlijn op de diepte van de tuin ontstaat.

Het ontwerp van de uitbreiding houdt met de liefde voor de natuur van de opdrachtgevers rekening in zowel de plaatsing van het volume als ook in de materialisering. Als gevelmateriaal is gekozen voor natuurlijk hout. Net na de oplevering heeft het hout nog een natuurlijke, warme kleur die heel mooi aansluit bij de oranje dakpannen en de gele gevelsteen van het bestaande huis. Na verloop van tijd zal het hout gaan vergrijzen en daarmee een sterkere link met de tuin gaan leggen. Om samenhang tussen het bestaande huis en de uitbreiding te creëren zijn de ramen en deuren in hout met een vergelijkbaar profiel en in de zelfde kleuren uitgevoerd. Het platte dak is voorzien van een groendak dat ervoor zorgt dat de dakbedekking langer meegaat, regenwater absorbeert, goed is voor milieu, gezondheid én biodiversiteit bevordert.


Projectinformatie

     locatie: Groningen, NL
     opdrachtgever: particulier      uitvoering: Freddie Brossois & Bas Leegstra


de opdrachtgevers:
Al bij het eerste contact met Sandra werd ons duidelijk dat ze goed kan luisteren. Het ontwerpproces verliep heel plezierig in nauw overleg en gaandeweg ontstond een plan dat goed strookte met onze wensen. Ze zorgde voor het aanvragen van de nodige vergunningen en ook dat verliep vlot en zonder enige hapering, we werden wat dat betreft echt ontzorgd. Nu de uitbreiding klaar is, blijkt hij heel prettig te bewonen. De keuze voor houtvezel als isolatiemateriaal maakt dat het gebouw ook tijdens lange periodes met heet weer koel blijft. En we zien dat er een relatie tussen huis en tuin is ontstaan die er voordien niet was.

... ... ... ... ...