Verbouwing met optopping

Nieuwe plek met de charme van hergebruik

 

Deze voormalige stadsboerderij – die uit ca 1865 stamt – heeft al menig verandering ondergaan. Door innovatie in het boerenbedrijf en veranderende ideeën over wat een prettige woonomgeving zou moeten zijn, is er keer op keer aan het gebouwencomplex gesleuteld.

De huidige eigenaren, die het complex zo’n 15 jaar geleden in desolate toestand hebben gekocht, herstelden vervolgens stap voor stap de woning en delen van de stal in de oorspronkelijke staat, van de authentieke pannendaken tot details als houten kozijnen en zinken goten.

Daarnaast werd er flink geïnvesteerd in verduurzaming; het complex is rondom geïsoleerd en voorzien van duurzame installatietechnieken zoals regenwaterhergebruik, zonnepanelen en nog veel meer. De volgende stap in de al rijke geschiedenis van deze stadsboerderij is de transformatie van de voormalige ponystal naar een woonruimte voor een dierbaar familielid; de moeder die op leeftijd is. De eigenaren willen de optie openhouden dat ze voor een korte periode, maar wellicht ook voor langere tijd, hier haar intrek kan nemen.

Om van de ponystal een fijne woonplek te maken wordt op het eenlaagse gebouw een houten volume met kap geplaatst. De nieuwe kap is zo ontworpen dat deze naadloos aansluit bij de uitstraling en het karakter van het gebouwencomplex. Om het leven van de nieuwe bewoner zo aangenaam mogelijk te maken, ook voor het geval er (meer) zorg nodig is, is de nieuwe woning zó ontworpen dat de meest noodzakelijke functies drempelvrij bereikbaar op de begane grond zijn.


Projectinformatie

     locatie: Groningen, NL
     opdrachtgever: particulier


Lonneke (bewoner):
Elke ochtend wanneer ik wakker wordt denk ik dat ik op vakantie ben. Het is een compact huis dat heel licht en ruimtelijk voelt. Een fijne plek om te wonen.

... ... ...